Bakłażan i papryka w połączeniu z kurczakiem i ciągnącą się mozzarellą
wspaniale ze sobą współgrają. Sposób na wykorzystanie warzyw,
które pozostały z grillowania. Pyszne letnie danie.
które pozostały z grillowania. Pyszne letnie danie.
Składniki:
1 duży bakłażan, 1 czerwona papryka, 0k. 150 piersi z kurczaka,
1 mozzarella, świeża bazylia,
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Bakłażany umyć, pokroić w 0,5-1 cm plastry i ugrillować z obu stron. Lekko
opruszyć solą.
2. Paprykę dokładnie umyć, a następnie (w całości – bez usuwania nasion) skropić oliwą i dłońmi rozsmarować ją po całej papryce.
Ugrillować ze wszyskich stron ( skórka papryki powinna się lekko przypalć). Ugrillowaną paprykę
szczelnie!!! przykryć folią aluminiową, a następnie pozostawić, aby papryka
przestygła. (Ta faza jest bardzo ważna
folia sprawi, że skórka papryki odejdzie od miąższu i będzie bardzo łatwo ją
obrać). Przestudzone papryki obrać dłońmi ze skórki.
3. Piesi kurczaka przeciąć tak, zeby powstaly cieńkie plastry.
Pruszyć solą i pieprzem, a następnie ugrillować lub udusina patelni na
odrobinie oliwy.
4. Mozzarelle pokroić na 4 plastry.
5. Na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą lub wyścielonej papierem do pieczenia
ukladać wartwy: bakłażan, papryka, kurczak, mozzarella, kawałeczki bazylii.
Powtorzyć warstwy.
6. Wsadzić do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiec do momentu aż mozzarella
zacznie się rozpuszczać. Podawać udekorowane świeżą bazylią i skropione oliwą z
oliwek.
Buon Appetito!
Rada:
Jeśli komuś nie przeszkadza skórka z papryki można ją pozosawić, ale
polecam wypróbowanie tej metody.
Zamiast papryki można urzyć dojrzalego pomidora.
Nessun commento:
Posta un commento