mercoledì 6 luglio 2016

CARPACCIO z CUKINII z ZIOŁOWYM PESTO i MOZZARELLĄ (CARPACCIO di ZUCCHINE e MOZZARELLA al PESTO MEDITERRANEO)

Młodą cukinię polecam zajadać nie tylko gotowaną, ale również na surowo. Pokrojona w bardzo cieniutkie plasterki, polana ziołowym pestem smakuje wyśmienicie w towarzystwie mozzarelli. Polecam gorąco na upalne dni!
Składniki:
2 młode, małe cukinie, 2 mozzarelle,
garść czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe (opcjonalnie),
oliwa z oliwek, mięta i pietruszka do dekoracji
na pesto:
30 g orzechów arachidowych (lub migdałów lub orzechów włoskich)
garść pietruszki, 5 listkow mięty, sok z połowy cytryny,
oliwa z oliwek, sól, pieprz


Przygotowanie:
1.Cukinie pokroić w cieniutkie plasterki (ja używam obieraczki do warzyw) delikatnie posolii odstawina 5-10 min.
2. Zioła zmiksować z orzechami i sokiem z cytryny, powoli dolewać oliwę do momentu uzyskania odpowiedniej niezbyt gęstej konsystencji. Doprawić odrobinsoli i pieprzem.
3. Na półmisku rozłożyplasterki cukinii. Na środku ułożyć mozzarelle pokrojoną w plastry, pomidorki przekrojone na ćwiartki i oliwki. Cukinię plać pestem. Całość skropić oliwą z oliwek i udekorować świeżymi ziołami.
Buon Appetito!

Rada:
Zamiast dużej kulki mozzarelli pokrojonej w plastry można użyć małych kulczek, będą się jeszcze ładniej prezentować.

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...